Nieuws

Scroll naar beneden om het nieuws op Zorgboerderij it Klokhús te bekijken.
Volg ons ook op facebook!

Nieuwsbrief 3 - November

Beste betrokkenen van Zorgboerderij It Klokhús,

Voor u ligt de 3de nieuwsbrief van It Klokhús, met nieuws en ontwikkelingen wat wij graag met jullie delen. Veel leesplezier gewenst en bij vragen over de inhoud van de nieuwsbrief, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Geboorte zoon!

De maand september begon met een blijde gebeurtenis, zo zijn wij (Jeroen en Jantina) ouders geworden van onze zoon Sjirk Willem! Iedereen bedankt voor alle felicitaties, kaarten en cadeaus! Wat een verwennerij.

De datum staat vast!

Op 29 Januari 2024 gaan wij verder op de nieuwe locatie Heeg. Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de afwerking en heeft het bouwbedrijf het pand opgeleverd. Begin december zal de tegelzetter beginnen en ondertussen zijn wij druk aan het schilderen. Het krijgt steeds meer vorm en met elke stap die gezet wordt groeit ons enthousiasme om hier straks dagbesteding aan te mogen bieden! Het betekent helaas wel dat we geen kerstdiner op de nieuwe locatie kunnen houden voor alle deelnemers en familieleden. Hiervoor in de plaats gaan we een feestelijke borrel in het nieuwe jaar organiseren, wordt vervolgd!

 In vogelvlucht nemen we de verbouwing van de afgelopen maanden met onderstaande foto’s .

(zie voor de bijbehorende foto’s onder dit bericht).
De laatste gipsplaten worden gemonteerd en de stukadoor maakt alles schilderklaar. De tegelzetter gestart met het waterdicht maken van het invalidetoilet.

Op de foto’s wordt de ruimte zichtbaar van de bovenverdieping. Deze verdieping wordt straks benut als dagbestedingsruimte voor jonge mensen met dementie of een niet aangeboren hersenletsel. Het grote raam zorgt voor een mooie doorkijk de oprit op en op het ûleboerd van de boerderij.

Te zien is dat er ruimte gecreëerd werd voor het aanleggen van de riolering, elektra en gasleidingen. Hierbij kwam Jeroen tijdens het graven deze put tegen (zie foto’s)! En dat bracht ons op ideeën voor de moestuinbakken op hoogte, (zie foto’s).

9 november was de oplevering en nu is het aan ons om te schilderen, alle wanden en deuren mogen in de verf worden gezet. De toiletruimtes zijn inmiddels gereed, de tegels zijn gezet en de toiletten en kranen zijn gemonteerd. Momenteel is het alleen niet een pretje om te schilderen want het is erg warm in de zorgboerderij, de temperatuur van het water in de vloerverwarming staat nu op 40 graden! Dit is een onderdeel van het droogproces zodat het beton goed kan uitzetten, hiermee wordt voorkomen dat de vloer nadien gaat ‘werken’. In december kan er dan gestart worden met het leggen van de tegels, de vloer op de bovenverdieping wordt door ons zelf gelegd. De installateurs zijn ook in de afrondfase van hun werkzaamheden, momenteel wordt het elektra afgemonteerd.

De komende twee maanden worden de puntjes op de i gezet! Dat zal in het teken staan van de keukens plaatsen op de beneden en bovenverdieping, rollator- en rolstoelvriendelijke paden aanleggen, schoonmaken en inrichten. Werk aan de winkel dus! 😉

 

Bezoek van Alliade/GGZ Friesland
Begin september mochten wij het team van Alliade/GGZ Friesland alvast ontvangen op de toekomstige locatie. De nieuwbouw werd bekeken en aan de hand van ons presentatiebord de ideeën van de nieuwe locatie gepresenteerd.

5 jaar vrijwilliger

Deze maand werd onze vrijwilliger Fokje in het zonnetje gezet omdat ze zich alweer 5 jaar met veel passie en aandacht inzet op de zorgboerderij, dankjewel Fokje!

Opleiding

Op de zorgboerderij wordt er gewerkt met het psycho biografisch verpleegmodel van Professor Erwin Böhm. Om de kwaliteit van zorg te blijven waarborgen binnen ons groeiende team is onze collega Janicke ook gestart met het volgen van deze opleiding. Janicke vindt de opleiding erg leerzaam en kan al veel theorie koppelen aan de praktijk!

Jantina is ook gestart met een vervolg opleiding, namelijk casemanager dementie op jonge leeftijd. In deze opleiding wordt het beloop van de ziekte en de specifieke vraagstukken en thema’s in de begeleiding voor jonge mensen met dementie behandeld. Jantina hoopt in maart 2024 het certificaat te behalen.

Nieuwe bewoners op It Klokhús

Afgelopen maand kregen we er 2
nieuwe knuffeldiertjes bij
ze hebben de namen Sjirk en Willem
gekregen.

Toegevoegd met nog kiekjes vanaf de toekomstige locatie!

 

Agenda 2023/2024

It Klokhús is gesloten op onderstaande dagen

  •               Maandag 25 december (1e kerstdag)
  •               Dinsdag 26 december (2e kerstdag)
  •               Maandag 1 januari (nieuwjaarsdag)

Alle overige dagen door de week zijn wij gewoon geopend.

Nieuwsbrief 2 - Augustus

Beste betrokkenen van Zorgboerderij It Klokhús,

Alweer een poosje geleden en dus hoog tijd voor de 2e nieuwsbrief! Afgelopen maanden hebben we weer heel wat beleefd op de boerderij en zijn er weer vergevorderde ontwikkelingen betreft de nieuwbouw die we graag met jullie delen!

Heeft u vragen over de inhoud of toevoegingen voor in de nieuwsbrief, schroom niet om contact met ons op te nemen!

De verbouwing

De afgelopen 2 maanden werd er weer hard gewerkt, wat op onderstaande foto’s zichtbaar wordt.

Juni

Begin Juni werd het beton gestort voor de vloer, waarmee al mooi zichtbaar werd hoe groot het oppervlak zal komen te worden. Terwijl de vloer lag te drogen werd het erf goed benut om alle materialen/onderdelen voor de bouw te kunnen bergen. Het hele erf stond vol! De zorgboerderij is namelijk met de bouwmethode prefabricage gebouwd. Bij prefab bouw worden veel onderdelen vooraf in de werkplaats/fabriek in elkaar gezet. Hiermee waren ze al vroeg gestart zodat precies op het juiste tijdstip op de bouwplaats de onderdelen aangeleverd konden worden. Bij deze vorm xdsvan bouwen komt er meer voorbereidingstijd bij kijken, maar de daadwerkelijke bouwperiode is vaak korter dan bij andere bouwmethoden. En dat laatste hebben we gemerkt! In 6 dagen tijd stond het hele nieuwe gebouw. Op 21 juni werden de stelregels gelegd, hiermee werd duidelijk waar de wanden van de ruimtes komen en werd de indeling zichtbaar. 22 juni kwam de hoogwerker en werden alle wanden stuk voor stuk op de juiste plaats gemonteerd. 23 juni werden de spanten van de verdieping gezet waarop ze 24 juni al begonnen met de spanten van het dak. Ondertussen hebben we het enorm getroffen met het weer! Het was mooi zonnig en droog en dat is wel wat je wenst wanneer de gehele bouwplaats open ligt. Na het weekend werd op maandag de laatste dwarsliggers van het dak gemonteerd, want op dinsdag 27 juni kwamen de sandwichpanelen (voor op het dak) en werden deze gemonteerd. Van verre af kon je de hoogwerker zien! Het silhouet van de nieuwe boerderij wordt nu duidelijk zichtbaar. Blij dat het dak erop zat want het weer sloeg om, laat de regen nu maar komen!  

Juli

In deze maand stond de afwerking centraal. Buiten werd er gestart met metselen, altijd spannend of de steen zoals je hem hebt uitgezocht ook daadwerkelijk in het grote geheel tot zijn recht komt. De kozijnen werden geplaatst en vervolgens de ramen gezet. We hadden vooraf bedacht dat we graag vanuit de zorgboerderij ook het vee konden zien, dus lieten we 2 grote ramen plaatsen vanuit de centrale ruimte naar de stal en nu hebben we een mooie doorkijk met zicht naar het weiland richting IJlst! Op de foto rechtsonder is het jongvee zichtbaar en de merrie met veulen. Vanuit de zorgboerderij kun je alle kanten op kijken en de vele ramen zorgen voor veel lichtinval. Op de huidige locatie in Idzega wordt dat ook als erg prettig ervaren, dus dit moest ook hier weer doorgevoerd worden en dat is goed gelukt! In de zorgboerderij komt vloerverwarming en hier werden de voorbereidingen voor getroffen, zowel beneden als boven werd de gehele vloer bedekt met buizen. De bovenverdieping wordt nu ook mooi zichtbaar qua ruimte en deze valt groter uit dan we in eerste instantie hadden verwacht! Voor het lichtinval worden er nog 3 kozijnen geplaatst in het dak, zodat ook deze ruimte straks mooi licht zal worden.

Augustus

Begin augustus kwam het bedrijf Giet Mooi, om letterlijk de vloer mooi te gieten. Alle vloerverwamingsbuizen lagen op hun plek dus kon de dekvloer gegoten worden. Dit is mooi voor de bouwvakantie ingepland zodat de vloer deze 3 weken mooi kan drogen. De bouwvakkers gingen verder met de afwerking van de buitenkant. Zo is de voorkant afgetimmerd met hout en ook de centrale ingang, het portaal, wordt betimmerd met ditzelfde hout. Hiermee wordt straks duidelijk zichtbaar waar de ingang is van de zorgboerderij. Begin augustus was een natte week, waardoor het even spannend werd of de voegers nog voor de bouwvak konden starten met voegen. Maar gelukkig hadden we één droge dag en werd deze dag het gehele gebouw gevoegd. Ook het resultaat hiervan was weer even spannend, want nu komen alle kleuren bij elkaar zoals we het hadden uitgezocht. Het geheel werd nu mooi licht zoals we het ook voor ogen hadden, dus wij zijn erg tevreden!

Wordt vervolgd!

Jubileum feest 5 – jarig bestaan It Klokhús

7 juli hebben we ons 5 jarig jubileum gevierd met alle deelnemers, diens familieleden en met een deel van ons team (i.v.m. vakantie).

We hadden hierbij een dagprogramma waarbij de dag werd gestart met koffie en gebak.

Hierop volgden verschillende activiteiten, om familie kennis te laten maken met de activiteiten die worden gedaan op de boerderij. Ritten op de quattrofiets werden gemaakt, in het schilderatelier werd er geschilderd, er werd gezamenlijk gezongen onder begeleiding van pianospel en hierna fanatiek bingo gespeeld onder genot van een hapje en een drankje.

Daarna reed de snackwagen op het erf, waarbij we konden genieten van patat en snack. Ter verkoeling ijs na van Boereiis uit Akkrum.’s Middags werd voor ons een mooi optreden verzorgd door het koor, de Bakhúster Heechsjongers, die er een feestelijke middag van hebben gemaakt! Er was zelfs een nummer geschreven voor Idzega.

Ook werd er stilgestaan bij het feit dat onze vrijwilliger Jeanette alweer 5 jaar werkzaam is op It Klokhús, tegelijk met de start van de zorgboerderij is Jeanette bij ons aan de slag gegaan. Nog steeds altijd even enthousiast begeleid ze met veel passie en zorg onze deelnemers. Dankjewel Jeanette!

Na deze dag ging iedereen naar huis met een Klokhús tas en zelfgekweekte afrikaantjes. Wat zijn we verwend met mooie (zelfgemaakte) cadeaus, kaartjes, schilderijen, een mooie bloembak met It Klokhús erin gebeiteld en prachtige bloemen!  Wij kijken terug op een zeer geslaagde zonnige dag en gaan dankbaar en enthousiast op naar  de volgende 5 jaar!

Nieuwsbrief 1 - Mei 2023

Beste betrokkenen van Zorgboerderij It Klokhús,

Een nieuwsbrief zult u misschien denken? Jawel, wij gaan starten met onze nieuwsbrief. Niet maandelijks/wekelijks, maar zodra we genoeg nieuws hebben verzameld zal er weer een nieuwsbrief opgesteld en uitgedeeld worden én/of via de mail worden verstuurd. Waarom we dit gaan doen is, omdat It Klokhús vele mooie ontwikkelingen staat te wachten. Deze ontwikkelingen beginnen steeds meer vorm te krijgen en wij vinden het belangrijk om iedereen die betrokken is bij It Klokhús hierin mee te nemen en op de hoogte te houden. In ‘kopjes’ wordt het nieuws van It Klokhús opgesplitst, dit maakt het voor ieder overzichtelijk om te lezen. Heeft u vragen over de inhoud of toevoegingen voor in de nieuwsbrief, schroom niet om contact met ons op te nemen!

Nieuwe locatie

Velen hebben het al meegekregen of hebben er zelfs al eens gekeken, maar It Klokhús zal gaan verhuizen naar een nieuwe locatie. In Januari 2022 is Jantina samen met haar man Jeroen verhuist naar de boerderij in Heeg, Osingahuzen 45, gelegen aan de vaart de Wide Wimerts. Deze locatie biedt de mogelijkheden om It Klokhús nog meer te optimaliseren en biedt daarnaast uitbreidingsmogelijkheden. Hetzelfde concept wat nu in Idzega wordt geboden wordt meegenomen naar Heeg. Op deze boerderij zijn namelijk ook dieren aanwezig; jongvee, paarden, kippen, schapen, duiven en de poes Wimer. De boerderij is landelijk gelegen, maar wel centraler aan de rand van het dorp Heeg. Vanwege de ligging aan het water kan er nog steeds gevist worden en vaartochten in de zomertijd worden gemaakt.

Afgelopen jaar stond in het teken van vergunningen, tekeningen maken en overleg met deelnemers, collega’s en vrijwilligers wat nu wordt gemist op de boerderij in Idzega en wat men graag terugziet op de boerderij in Heeg. Dit alles heeft geresulteerd dat er nu een prachtig plan klaar ligt wat deze zomer gerealiseerd zal gaan worden. Om jullie de komende tijd mee te nemen in de realisatie hiervan, hebben we deze nieuwsbrief opgesteld die ook op de website terug gevonden kan worden. Daarnaast zullen we ook via de social media kanalen foto’s/filmpjes delen. De verzameling daarvan komt weer terug in deze nieuwsbrief.

Uitbreidingsmogelijkheden

Op de nieuwe locatie gaan we dagbesteding bieden voor 2 doelgroepen. De huidige doelgroep ouderen met geestelijke en/of lichamelijke problemen wordt uitgebreid van 10 naar maximaal 15 deelnemers per dag én voor jonge mensen met dementie wordt een nieuwe vorm van dagbesteding opgezet met maximaal 5 deelnemers. Momenteel komen beide doelgroepen nog gemengd, maar we merken dat de behoeften en uitdagingen van beide groepen verschillen en hier willen wij ook graag wat in kunnen bieden. Daarom zullen er twee ontmoetingsruimten komen op de nieuwe locatie waarbij de bovenverdieping ingericht zal worden voor de groep jonge mensen met dementie. We zitten boordevol inspiratie met het toevoegen van andere mogelijkheden aan de zorgboerderij, zodra deze meer concreet worden zal dit ook via deze weg worden gedeeld.

Zichtbaar wordt op de foto’s waar de nieuwe zorgboerderij gerealiseerd zal worden (zie foto’s onder aan deze nieuwsbrief)

Afgelopen week zijn de eerste stappen gezet met de verbouwing, momenteel is het bouwbedrijf bezig met de grondlaag van de fundering. Op de foto’s wordt nu duidelijk zichtbaar waar het gebouw zal komen te staan. Zoals op de foto ook zichtbaar is, wordt de nieuwe ruimte gebouwd op het gedeelte waar voorheen de andere helft van de veestal stond. De stal met het jongvee zal straks weer gaan aansluiten op het gebouw van de zorgboerderij.

We hopen dat we kerst 2023 gezamenlijk, met alle deelnemers en een familielid, kunnen vieren op de nieuwe locatie!

Voorstelrondes medewerkers

Dankzij ons team van medewerkers, vrijwilligers en stagiaires kunnen we onze deelnemers een zinvolle daginvulling bieden met activiteiten afgestemd op ieder individu.

Om u ook kennis te laten maken met ons team zetten we daarom elke week een medewerker/vrijwilliger/stagiaire in het zonnetje!

 

Hierbij vertelt Ate over zijn vrijwilligerswerk op It Klokhús!

‘’Graag vertel ik iets over mijn ervaringen op It Klokhús. We maken er met z’n allen altijd een fijne dag van op de zorgboerderij. In een ongedwongen sfeer doen we samen allemaal leuke dingen. Van beweging en buitenlucht wordt vrijwel iedereen vrolijk, ook ik, en daarom fiets ik graag op de duofiets met mensen. De ene keer met z’n tweeën de andere keer met z’n vieren. Op de fiets ontstaan vaak boeiende gesprekken. Natuurlijk doen we ook veel andere leuke dingen, zoals dieren verzorgen, creatief uitleven, spelletjes, tuinieren en wandelen. Daarbij wordt er rekening gehouden met de wensen en voorkeuren van de deelnemers.  De professionele medewerkers zorgen ervoor dat je ook als vrijwilliger in een warm bad terecht komt. Het is elke keer weer heerlijk om aan het eind van de middag weer met een goed gevoel naar huis te gaan. Lijkt het jou ook wel wat, meld je dan ook aan als vrijwilliger ‘’.

 

Hierbij vertelt Jorien over haar vrijwilligerswerk op It Klokhús!

 

Dankzij ons team van medewerkers, vrijwilligers en stagaires kunnen we onze deelnemers een zinvolle daginvulling bieden met activiteiten afgestemd op ieder individu.

Om u ook kennis te laten maken met ons team zetten we daarom elke week een medewerker/vrijwilliger/stagiaire in het zonnetje!

‘’Graag vertel ik iets over mezelf en mijn rol als vrijwilliger bij It Klokhûs.

Ik heb voorheen altijd in de zorg en verpleging gewerkt en ik vind het leuk om nu bezig te zijn als vrijwilliger, waarbij ik de zorg voor mensen kan combineren met ontspanning. Bovendien is dat in een mooie landelijke omgeving, waar je veel buiten kunt zijn en dat is een kers op de taart!

Ik ben graag gevarieerd bezig. Wandelen, fietsen, een schilderijtje maken en soms een spelletje vinden de mensen en ik gezellig. Daarnaast een gesprekje of een klusje in de tuin is ook soms nodig en geeft afleiding. De hoofdmoot voor mij is: de mens!

Ik voel me bij It Klokhûs op mijn plek en betrokken bij het team. Er is veel aandacht voor een ieder en dat alles gaat in een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Er staat altijd een bloemetje op tafel en er wordt veel gelachen en dat vind ik belangrijk’’.

 

 

Vrijwilligster Nel.

Nel is alweer 3,5 jaar vrijwilliger op It Klokhús. “ Ik zet mij graag in voor de mensen die de zorgboerderij bezoeken, de extra aandacht en gezelligheid bieden geeft mij veel voldoening “.

Een greep uit de activiteiten waarin Nel ondersteund zijn;

geheugentraining (zie foto)

creatieve activiteiten

fietsen op de duofiets

wandelen

werken in de tuinkas.

Keurmerk kwaliteit laat je zien!

Begin februari dit jaar is It Klokhús bezocht en getoetst of het kwaliteitssysteem waar wij mee werken effectief operationeel is. De auditor heeft tijdens het bedrijfsbezoek getoetst of wij aantoonbaar aan kwaliteit werken, door o.a. te controleren of alle onderdelen aanwezig zijn in onze zorgdossiers. Deze controle werd door een onafhankelijke beoordelaar uitgevoerd van de Federatie Landbouw en Zorg.

Op 23 maart ’23 kregen we bericht dat we ons keurmerk Kwaliteit Laat Je Zien weer met 3 jaar verlengd hebben gekregen!

Dit werd natuurlijk gevierd met heerlijke oranjekoek van bakker Ypma!

2-05-2022 ☀️ Met de Fietstrein aanhanger op pad!! 🚴

Wat een feest nu we met dit mooie weer met in totaal vier personen (waaronder begeleider) tegelijk kunnen fietsen. Omdat de duofiets een erg succes is en we met meer mensen tegelijk hiervan willen genieten hebben we de afgelopen twee jaar gespaard voor de fietstrein. Dankzij vele vrijwillige donaties, met het verkopen van zelfgemaakte decoratie door zowel deelnemers maar ook familie die thuis mee heeft geholpen met het maken van mooie producten én dankzij de grote bijdrage van: ‘Voor de Ouderen’ en ‘Stichting Fertier’ hebben we de aanhanger dit voorjaar kunnen aanschaffen! Iedereen heel erg bedankt!

5-08-2021 Wat treffen wij het met een deelnemer die ons prachtig met de gitaar kan begeleiden tijdens het zingen! 🎵

24-07-2021 Deze week werd heerlijk afgesloten met ijs op het terras aan het water, waarbij we uitkeken op de zeilschool die voor anker ging liggen! 🍀

16-02-2021 High tea!

Elk jaar bespreken we eens in de zoveel tijd met onze deelnemers wat ze graag nog eens willen doen op de dagbesteding. Een high tea werd benoemd. Vanochtend werden vooraf de scones, wraps, sandwiches en hartige hapjes gemaakt waar we ’s middags heerlijk van hebben genoten. Voor herhaling vatbaar! 😄

14-02-2021 Winter op It Klokhús

We kijken terug op een prachtige week waarin we allemaal hebben genoten van dit mooie weer! ❄️

3-02-2021 Happystones

Tijdens het wandelen vanochtend vonden we twee Happystones, wat ons de inspiratie gaf om er ’s middags zelf ook een paar te maken! Wat een blije verrassing zo op de vroege ochtend! 😃 #HappystonesFRL

24-02-2021 Makke op It Klokhús

Wij sparen door voor een duofiets aanhanger en omdat we afgelopen jaar niet op markten konden staan, is het idee ontstaan om de producten online aan te bieden. Wij maken daarom vanaf nu gebruik van een Instagram pagina genaamd Makke op It Klokhús https://www.instagram.com/makke_op_it_klokhus/, deze pagina gaan wij gebruiken als verkooppunt van onze woon & cadeau producten gemaakt door onze deelnemers. De opbrengst van de verkoop gaat naar de duo fiets aanhanger!
Heeft u geen instagram maar wel nieuwsgierig? Op onze website kunt u ook terecht voor de producten https://www.itklokhus.nl/makke-op-it-klokhus/

31-12-2020 Oudjaarsdag

Een prachtige dag om het jaar gezellig af te sluiten, met oliebollen bij de koffie en een zakje voor mee naar huis! Iedereen een fijne jaarwisseling toegewenst en een mooi begin van 2021!✨🍀

21-12-2020 Wij wensen iedereen prettige Kerstdagen en een gelukkig en gezond Nieuwjaar!

15-12-2020 Kerst

Van begin tot eind zijn de kerststukjes zelf gemaakt door onze deelnemers, weer een gezellige week waarbij de creatieve middag voorbij vliegt! 🎄

5-12-2020 Een mooi gedicht geschreven voor de zorgboerderij die wij graag met iedereen delen!

31-08-2020 Flessenactie Coop Heeg

Super blij zijn we met het bedrag dat bij elkaar is gespaard door de statiegeld flessenactie bij de Coop in Heeg! Namens al onze deelnemers willen wij Coop Gerritsma en haar klanten enorm bedanken!

28-05-2020 Feestelijke introductie duofiets!! 

Deze week hebben we de nieuwe duofiets feestelijk geïntroduceerd. Onze oudste deelneemster Truus (92) heeft samen met haar dochter Nicoline de eerste officiële rit gemaakt op de fiets! Dankzij heel veel giften, donaties en lokale acties kon de duofiets nu aangeschaft worden. Iedereen hartelijke bedankt voor jullie bijdrage! Onze deelnemers vinden het al prachtig, maar de duofiets is er niet alleen voor onze deelnemers want hij mag door iedereen gehuurd worden die graag wil gaan fietsen met iemand met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

Om toezicht te houden op het gemeenschappelijke doel van deze diensten en ‘hulpmiddelen’ is ‘Stichting It Klokhús opgericht, Stichting It Klokhús gaat de donaties/subsidies hiervoor beheren. Wil je de duofiets al reserveren of wil je meer informatie over ons initiatief? Ga dan naar de website https://www.stichtingitklokhus.nl/

Omdat wij met onze eigen spaaractie van de zorgboerderij ook al een mooi bedrag hebben gespaard, sparen we nog door voor de aanhanger waarmee 3 mensen samen met 1 begeleider tegelijk kunnen fietsen, daarmee wordt het fietsplezier vergroot! Vergeet daarom niet om je lege flessen nog in te leveren bij de Coop in Heeg, want deze actie duurt nog tot eind Juni!

12-05-2020 Vorige week gingen de koeien weer naar buiten!

08-05-2020 Wat zijn onze deelnemers, mantelzorgers en wij blij dat we op kleinschalige basis onze dagbesteding mogen voortzetten🍀☀️

23-04-2020 Vandaag mochten wij van Ludwine, namens de diaconie van de kerk in Gaastmeer, een cheque ter waarde van van maar liefst € 600,- in ontvangst nemen die bestemd is als bijdrage voor de aanschaf van de duofiets!

Vandaag mocht Ludwine namens de diaconie van de kerk in Gaastmeer een cheque ter waarde van € 600 overhandigen aan Jantina Reijenga van Zorgboerderij It Klokhús in Idzegea. 
Tijdens de 40-dagen tijd voor Pasen hebben veel mensen in Gaastmeer mee gespaard. Het bedrag is bestemd als bijdrage voor de aanschaf van een duo-fiets. We hopen dat er over enige tijd heerlijk rond kan worden gefietst door bezoekers aan de zorgboerderij of anderen die op deze fiets van de omgeving willen genieten. Op de website van PKN Gaastmeer http://www.pkn-gaastmeer.nl kunt u een heel kort filmpje van de overhandiging van de cheque zien.
Hartelijk dank voor alle giften!

Nieuwsbrieven in coronatijd

In deze tijden bezorgen wij elke week bij al onze deelnemers de nieuwsbrief van Zorgboerderij It Klokhús. In deze nieuwsbrief worden de laatste ontwikkelingen op de boerderij bijgehouden met foto’s, vanaf de 2e editie hebben we ook raadsels en oefeningen toegevoegd voor thuis. 

U kunt onze nieuwsbrief ook digitaal lezen, klik dan op de link hieronder.

1e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 30-03-2020

2e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 10-04-2020

3e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 17-04-2020

4e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 24-04-2020

5e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 01-05-2020

6e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 08-05-2020

 

17-04-2020 Een korte film voor onze deelnemers, naast de nieuwsbrief zijn bewegende beelden extra leuk!

10-04-2020 Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús

Sinds vorige week vrijdag bezorgen wij bij al onze deelnemers elke week de nieuwsbrief van Zorgboerderij It Klokhús. In deze nieuwsbrief worden de laatste ontwikkelingen op de boerderij bijgehouden met foto’s, bij de 2e editie hebben we ook raadsels en oefeningen toegevoegd voor thuis. Bij de nieuwsbrief hebben onze deelnemers afgelopen vrijdag een presentje of activiteit gekregen om thuis uit te kunnen voeren met onder andere een volwassenen kleurboek met potloden, mini-moestuin set of diamond painting.

U kunt onze nieuwsbrief ook digitaal lezen, klik dan op de link hieronder.

1e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 30-03-2020

2e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 10-04-2020

3e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 17-04-2020

4e editie Nieuwsbrief Zorgboerderij It Klokhús 24-04-2020

03-04-2020Tulpenpracht 🌷

Vandaag bij al onze deelnemers een bosje tulpen gebracht, afgegeven bij de deur en op afstand met elkaar gesproken🌷

25-03-2020 Zorgboerderij It Klokhús is tot nader orde gesloten i.v.m. het Coronavirus

12-03-2020

Vanochtend stichting Kwyk uit Gaastmeer op bezoek gehad, ons mooie werk mogen toelichten aan een grote groep belangstellenden! Ondertussen zijn de bouwvakkers hard bezig om het pad naast de boerderij op te hogen en te egaliseren. Alles wordt nu mooi toegankelijk! 🍀

11-03-2020 Voorjaar

Wij kunnen niet wachten en zijn afgelopen dagen al begonnen met het maken van voorjaarstukjes voor op tafel! 🌷🌿

6-03-2020 Gebak bij de koffie, want de zorgboerderij mag nu het keurmerk Kwaliteit Laat Je Zien dragen! ☀️

14-02-2020 Valentijnsdag

Ook wij hebben een mooie Valentijnsdag gehad!😉

10-01-2020

Foto’s spreken voor zich met vrolijke resultaten! 🐔

1-1-2020

Een spontane actie van onze vrijwilligster Nel vandaag, die in het koude water sprong en daarmee geld heeft ingezameld voor de duofiets! 🏊 Bedankt Nel! We zijn weer een stapje dichterbij!!

31-12-2019 Oudjaarsdag

Een zonnige oudjaarsdag gehad! ☀️ Vanmiddag oliebollen gebakken en natuurlijk gaan er ook een aantal mee naar huis!
Iedereen een fijne jaarwisseling toegewenst!🍀

21-12-2019 Wij wensen iedereen prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

21-12-2019 - Kerstviering

Gisteren hebben we een geslaagde kerstviering gehad op de zorgboerderij met alle deelnemers, vrijwilligers en medewerkers. 🌺Kerstliedjes werden gezongen met begeleiding door een vrijwilliger op het orgel, voor ieder een cadeau onder de kerstboom en daarna een heerlijk kerstdiner gehad. De dag werd afgesloten met het luisteren van kerstliedjes op de trompet en saxofoon. 🎶

13 - 12- 2019 Vandaag hebben we snert en pannenkoeken op het menu!🍵

10- 12 - 2019 Wij zijn al helemaal in de kerstsfeer.🎀 Vorige week werd de ruimte versierd, de kerstboom opgetuigd en de kerststal ingericht. Vandaag hebben de deelnemers prachtige kerstkransen gemaakt voor thuis! 🎄🤶

3 -12- 2019 Vanochtend hadden we onverwachts Zwarte Piet op de koffie, wat een gezelligheid! 🎁

2 december 2019 - het levensloopboek

Voor alle deelnemers bij ons op de zorgboerderij hebben wij ‘Het Levensloopboek’ aangeschaft.

Op basis van overzichtelijke vragen worden herinneringen verzameld en wordt het levensverhaal van de deelnemer in dit werkboek opgeschreven. Gezien onze werkwijze is dit werkboek zeer handzaam. Als wij weten wat de mensen hebben meegemaakt, wat zij belangrijk en fijn vinden kunnen wij daar beter op inspelen. Als mensen ouder worden is deze informatie steeds meer van belang.
Daarnaast is het ook een regelmatig terugkomende activiteit op de zorgboerderij, want de mensen vinden het erg leuk om samen in te vullen! 🍀

22-11-2019 Een impressie van een aantal activiteiten van vandaag!

Een impressie van een aantal activiteiten van vandaag!

18-10-2019 Zorgboerderij uitje!

Een foto van ons fantastisch team van vrijwilligers en medewerkers! 🍀 Want gisteren hadden we een uitje met alle deelnemers en collega’s van de zorgboerderij, wegens ons één jarig bestaan! 🎉

We hebben een prachtige dag gehad in museum Joure, waarbij we werden ontvangen met koffie en oranjekoek. Daarna het museum beleefd, met de Koffie & Theefabriek,Friese Klokkenmakerij, authentieke Drukkerij en Metaalfabriek. Vervolgens een heerlijke lunch gehad en de dag met iedereen afgesloten op de zorgboerderij!

18-06-2019 Oogst uit de moestuin!

Het was heerlijk vertoeven in de schaduw vanmiddag met ijs en verse aardbeien uit eigen tuin! 🍓

29-01-2019 Staand vogelvoederhuis maken

23-01-2019 Vanaf vandaag zijn wij ook op de woensdag geopend!

Vanaf vandaag zijn we nu ook op de woensdag geopend. De zorgboerderij is nu 3 dagen per week open. 

22-1-2019 Sneeuw & IJs

We waren het er allemaal over eens dat het ijs nog niet dik genoeg is! ❄️ En wat een mooi gezicht vanmiddag de sneeuw 🌨️

15-01-2019 Een gezellige dag!

Vandaag weer lekker gegeten, het kippenhok in aanbouw bewonderd 🐔 gezamenlijk het eten bereid, het parachutespel gedaan en vanalles meer. Al met al een gezellige dag😄

21-12-18 Kerstdiner met alle deelnemers en vrijwilligers

Een mooie dag om op terug te kijken! Gezellig met alle deelnemers en vrijwilligers genoten van het kerstdiner. En voor iedereen waren er cadeautjes onder de kerstboom.

28-01-2018 Kerststukjes

Vanmiddag zijn er mooie kerststukjes gemaakt voor thuis 🎄

18-12-18 Levensgroot domino

Handig zo’n grote tafel! 😆

14-12'18 de Idzegaaster Poel

Heerlijk buiten genieten!

11-12-'18 Dieren

De dieren worden goed verzorgd 🐄🐔🐰

28-11-2018 Het vervoermiddel van de zorgboerderij is nu ook herkenbaar!

 

Met deze bus halen en brengen wij deelnemers van en naar de zorgboerderij met eigen personeel.

13-11-2018 Creatieve middag

 

 

We hebben afgelopen keren creatieve middagen gehad! Staande vogelhuisjes gemaakt met winterviooltjes en een slinger van vogelvoer. 🌸

28-11-2018 Nu de herfst is gekomen vermaken wij ons ook prima! 🐄 🍪🌼

19-10-2018 Wat hebben we vandaag genoten van het mooie weer!🌸

12-10-2018 Een muzikale dag!

We hebben een trekzak te leen op de zorgboerderij en daar is vandaag goed gebruik van gemaakt! 🍀De Engelse wals werd gedanst en bekende liedjes werden gezongen met de piano. Zelfs een deelnemer die nog heel wat liedjes kon spelen op de mondharmonica. Al met al een gezellig muzikale dag! 🎶

18-9-2018 Vrijwilligers gezocht!

Door toename van het aantal deelnemers zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, die een dag of enkele dagdelen per week beschikbaar zijn voor activiteiten met onze deelnemers.

Daarnaast zoekt de zorgboerderij ook naar chauffeurs die deelnemers willen ophalen en/of thuisbrengen.

Ben jij diegene die deze doelgroep een warm hart toedraagt en zou je als vrijwilliger wat voor hun willen betekenen?

Neem dan contact op met Jantina Reijenga en vraag naar de mogelijkheden, email: zorgboerderij@itklokhus.nl of telefonisch 06 – 39 31 29 52.

31-8-2018 Vandaag zijn we creatief aan de slag geweest!

11-8-2018 Reportage in de Nieuwe Oogst

Vandaag een reportage over de zorgboerderij gepubliceerd in de Nieuwe Oogst!

31-7-2018 Varen in de sloep

 

Vanmiddag hebben we lekker koffie gedronken op het water!      

24 - 7- 2018 Warme maaltijd

Het groeit allemaal goed in de moestuin! Vanmiddag lekkere courgettesoep gehad en andere groenten bij de warme maaltijd.

18-7-2018 Geslaagd!

Op 17 juli j.l. heb ik, Jantina, het diploma van de basisopleiding in de Böhm-Zorgmethodiek mogen ontvangen.

Het was een intensieve opleiding, maar zeker de moeite waard!

Op Zorgboerderij It Klokhús wordt er door iedereen (medewerkers, vrijwilligers) gewerkt volgens deze methodiek. Hiermee wil ik onderstrepen dat wij mensen met geheugenproblemen serieus nemen. Zo wordt er gewerkt aan opleving, zingeving en werkzame ondersteuning van zelfredzaamheid. 

Een algemene dagopvang in groepsverband is voor onze doelgroep in veel gevallen te beperkt. Elk mens met geheugenproblemen raakt steeds dieper verzeild in een persoonlijk beleefde leefwereld. Alleen vanuit die eigen wereld kan iemand nog functioneren. Wij moeten die wereld leren kennen. Dat vraagt om een individuele benadering, ook bij lichtere verwarring. 

De Böhm-Zorgmethodiek is een methodische verdieping van al het goede, dat belevingsgerichte zorg ons eerder al had geleerd. Het verschil is, dat we nu concrete werkzame zorgplannen kunnen ontwikkelen voor ieder afzonderlijk. We kunnen achterhalen wat functionele interventies zijn en we kunnen resultaten meten. Bij ons voelen mensen met geheugenproblemen zich thuis. Er is minder onrust en dwaalgedrag. We betrekken er graag partners en mantelzorgers bij, zodat die stabiliteit ook in de thuissituatie wordt gerealiseerd. 

IMG_20180718_173103914

1-7-2018 Opening & Opendag Zorgboerderij It Klokhús

 

 

 

 

Wat was het een mooie dag gisteren, zoveel belangstelling, enthousiaste reacties en prachtige cadeaus gekregen! Iedereen bedankt voor jullie komst!

Opendag Zorgboerderij it Klokhús


Zondag 1 Juli 2018 bent u vanaf 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom op Zorgboerderij it Klokhús.
Deze dag willen wij graag laten zien wat it Klokhús te bieden heeft.
U bent van harte uitgenodigd deze dag om de sfeer van de boerderij te proeven!

20-5-'18 Informatie avond Böhm Methodiek

 

 

Op woensdagavond 20 juni hebben we op de zorgboerderij een informatie avond gehad over de Zorgmethodiek van Professor Böhm.

Tijdens deze avond heeft Dolf Becx (consultant Böhm Nederland) een presentatie gegeven over de psychobiografische zorgmethode.

Een geslaagde avond!

22-5-'18 Sociale markt Sneek

Op 22 mei de zorgboerderij mogen presenteren op de sociale markt in Sneek, een geslaagde middag met mooie ideeën en nieuwe connecties!

4-5-'18 Oude kalvervoertroggen en moestuin bak op werkhoogte

De aardbeien hebben een mooi plekje gekregen in de oude kalvervoertroggen en in de moestuinbak op werkhoogte.

20-4-'18

Vandaag met dit mooie weer de eerste proefdag al mogen draaien!

15-4-'18 Zorgboerderij It Klokhús

Enthousiast kan ik, Jantina Reijenga, jullie nu vertellen dat vanaf 1 juli 2018 de deuren open gaan van zorgboerderij it Klokhús!

De droom om een kleinschalige zorgboerderij te starten gaat nu na 2 jaar tijd werkelijkheid worden. Naast de opleiding HBO Verpleegkunde ben ik vanaf het 3e jaar van de studie de Böhm opleiding gaan volgen, waarvan de examens in Juni zullen plaatsvinden. Bij deze opleiding komt begeleiding en behandeling bij ouderdomsverwarring en dementie aan bod volgens Professor Erwin Böhm. Tijdens deze opleiding heb ik de theorie in praktijk toe kunnen passen op zorgboerderij ’t Personnebos.

Vanaf 1 juli zal er op dinsdag en vrijdag worden gestart met kleinschalige dagbesteding voor ouderen met geestelijke en of lichamelijke problemen.

Momenteel wordt er nog hard gewerkt om de laatste dingen gereed te maken, maar is de website al in de lucht. Op de website https://www.itklokhus.nl/ kunt u meer informatie vinden over de zorgboerderij