Over It Klokhús

Zorgboerderij it Klokhús biedt dagbesteding voor ouderen, ouderen met geestelijke en lichamelijke problemen, ouderen met geheugen problemen tot en met het dementieproces en mensen met een niet aangeboren hersenletsel. 

De zorgboerderij is gespecialiseerd in ouderen met geheugenproblemen tot en met het dementieproces.

De zorgboerderij is landelijk gelegen in het gehuchtje Idzega tussen de Friese meren. Het voordeel hiervan is dat er mooie wandelingen gemaakt kunnen worden, of zomers bij mooi weer een vaartochtje gemaakt kan worden.

De boerderij is nog in bedrijf met melkkoeien en jongvee. Naast deze dieren zijn er ook nog kippen, konijnen en de poes Kees aanwezig.

Het gezicht achter de zorgboerderij is Jantina Reijenga. Naast de opleiding HBO Verpleegkundige heeft zij vanaf het 3e jaar van haar studie de Böhm opleiding gevolgd. Bij deze opleiding komt begeleiding en behandeling bij ouderdomsverwarring en dementie aan bod volgens Professor Erwin Böhm. Tijdens deze opleiding heeft ze de theorie in praktijk toe kunnen passen op zorgboerderij ’t Personnebos en heeft ze daar de theorie eigen weten te maken. 

De droom om een kleinschalige zorgboerderij te starten is nu na 2 jaar tijd werkelijkheid geworden!

 

Onze visie

Het motto wat bij Zorgboerderij It Klokhús centraal staat is:

 ”Thuis is, waar ik het begrijp en waar ik me begrepen voel”.

Wij willen dat alle deelnemers bij ons op de zorgboerderij zich thuis voelen en begrepen voelen, zodat zij een tevreden dag mogen ervaren. 

Om dit te bereiken hebben we onze werkwijze en de inrichting van de zorgboerderij hier doelbewust op ingericht.

 

Onze werkwijze

Nadat er kennis is gemaakt tussen de zorgboerderij en de deelnemer, kan er de keuze worden gemaakt om vrijblijvend een proefdag mee te draaien op de zorgboerderij. 

Als deze proefdag goed is ervaren beginnen wij met het opstellen van het zorgplan volgens de methode van Böhm (klik hier voor meer informatie).
Binnen 8 weken wordt dit zorgplan besproken met de deelnemer en/of de mantelzorger. Nadien evalueren wij de zorg elk halfjaar met de mantelzorger en onze medewerkers. 

Daarnaast krijgen alle deelnemers een dagboek van de zorgboerderij mee naar huis, waarin alles wat de deelnemer die dag heeft beleefd op de zorgboerderij wordt bijgehouden.