Over It Klokhús

Zorgboerderij it Klokhús biedt dagbesteding voor mensen met dementie (op jonge leeftijd),  mensen met een niet aangeboren hersenletsel en voor mensen met GGZ problematiek.

De zorgboerderij is gespecialiseerd in mensen met geheugenproblemen tot en met het dementieproces.

De zorgboerderij is landelijk gelegen in Zuidwest Friesland grenzend aan de vaart de Wide Wimerts en het dorp Heeg. Het voordeel hiervan is dat er mooie wandelingen gemaakt kunnen worden, of zomers bij mooi weer een vaartochtje gemaakt kan worden.

Op de boerderij wordt jongvee koeien gehouden, paarden, schapen en kleinvee zoals kippen, duiven en konijnen.

De gezichten achter de zorgboerderij zijn Jeroen Witteveen en Jantina Reijenga. Naast de opleiding HBO Verpleegkundige heeft Jantina vanaf het 3e jaar van haar studie de Böhm opleiding gevolgd. Bij deze opleiding komt begeleiding en behandeling bij ouderdomsverwarring en dementie aan bod volgens Professor Erwin Böhm. Tijdens deze opleiding heeft ze de theorie in praktijk toe kunnen passen op zorgboerderij ’t Personnebos en heeft ze daar de theorie eigen weten te maken. In 2020 heeft ze de opleiding tot casemanager dementie mogen behalen. Momenteel volgt Jantina de opleiding casemanager voor mensen met dementie op jonge leeftijd, welke ze in maart 2024 hoopt te behalen. De droom om een kleinschalige zorgboerderij te starten is werkelijkheid geworden!

Naast Jeroen en Jantina werken ook 5 vaste medewerkers Janicke, Hennie, Yvonne, Beitske en Arjen (onze chauffeur) en enthousiaste vrijwilligers en stagiaires mee op de zorgboerderij. 

 

Onze visie

Het motto wat bij Zorgboerderij It Klokhús centraal staat is:

 ”Thuis is, waar ik het begrijp en waar ik me begrepen voel”.

Wij willen dat alle deelnemers bij ons op de zorgboerderij zich thuis voelen en begrepen voelen, zodat zij een tevreden dag mogen ervaren. 

Om dit te bereiken hebben we onze werkwijze en de inrichting van de zorgboerderij hier doelbewust op ingericht.

 

Onze werkwijze

Nadat er kennis is gemaakt tussen de zorgboerderij en de deelnemer, kan er de keuze worden gemaakt om vrijblijvend een proefdag mee te draaien op de zorgboerderij. 

Als deze proefdag goed is ervaren beginnen wij in overleg met de deelnemer en/of de mantelzorger met het opstellen van het zorgplan volgens de methode van Böhm (klik hier voor meer informatie).
Binnen 8 weken wordt dit zorgplan besproken met de deelnemer en/of de mantelzorger. Nadien evalueren wij de zorg elk halfjaar met de mantelzorger en onze medewerkers. 

Daarnaast krijgen alle deelnemers een dagboek van de zorgboerderij mee naar huis, waarin alles wat de deelnemer die dag heeft beleefd op de zorgboerderij wordt bijgehouden. 

Stichting It Klokhús

Vanaf mei 2020 is Stichting It Klokhús opgericht, een stichting die diensten en ‘hulpmiddelen’ aanbiedt aan mensen met een geestelijke en of lichamelijke beperking in Friesland. Onze stichting is er voor mensen die graag activiteiten willen uitvoeren, maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen.

Stichting It Klokhús is bewust opgezet naar aanleiding van het gemeenschappelijk initiatief van Zorgboerderij It Klokhús. Met de stichting wordt toezicht gehouden
op het gemeenschappelijk doel van deze diensten en ‘hulpmiddelen’.

Ga voor meer informatie naar: www.stichtingitklokhus.nl

Zorgboeren Zuidwest Friesland

Zorgboerderij It Klokhús is aangesloten bij coöperatie Zorgboeren Zuidwest Friesland.

Zorgboeren Zuidwest Friesland is een samenwerking van 7 enthousiaste zorgboerderijen. Hun missie is om een plek te bieden waar mensen zich thuis voelen, zich nuttig kunnen maken en nieuwe moed en energie kunnen opdoen in een groene omgeving van rust ruimte en zingeving.

Nieuwsgierig geworden?
Kijk op:  https://zorgboerenzuidwestfriesland.nl/  voor meer informatie!